Elly

Samen met Ori

Ik ben Elly Weggemans en al vanaf mijn dertiende levensjaar behept met het Border-virus (natuurlijk via mijn ouders). Dit fantastische ras maakt ruim 50 jaar deel uit van mijn leven.

Mijn eerste Border Terrier die bij mij kwam wonen toen ik op mezelf ging wonen, was een teefje met de naam Camée v.d. Ossekoele. Op de leeftijd van drie jaar kwam zij mijn man en mij (net getrouwd) gezelschap houden omdat mijn moeder niet met haar kon en wilde fokken. Zij had een apart karaktertje waarmee ze mijn man – die alleen met grote honden gezien wilde worden – volledig voor zich innam (en daarmee voor het ras).

Toen er bij mijn ouders in 1985 een nest werd geboren met een flink aantal reuen stelde mijn vader voor dat ik wel een reu kon nemen in huis (Camée kon niet meer loops worden). Het enige teefje, Fatal, in dat nest ging naar mijn zus, Janet. Met deze reu, Frisk v.d. Ossekoele, maakte ik mijn eerste schreden op het showpad en met succes. En een aantal jaren later met de teef, Roughdune’s Coquetdale Queen (Cosha), op het fokkerspad.

Daarna kwam Kirr Royale v.d. Ossekoele (Kyra), een dochter van Risdene Beyond Doubt, die door mijn moeder en mijzelf uit Engeland geïmporteerd was. Haar nakomelingen waren de basis van de lijn waarmee ik fokte. Helaas bleek Vedry na een eerste nest niet meer drachtig te worden en ben ik verder gegaan met Nena die inmiddels 4 nesten heeft gehad.

Op dit moment heb ik vijf Borders.

Vier ‘dames’: de bijna 16-jarige Jalah Jamilah (Mila, dochter van Vehra Vero-Nique v.d. Ossekoele [Nique] en Rhozzum Columbo), de bijna 13-jarige Venit Vidit Vicit (V3 of ook Vedry, dochter van Mila en Mosae Borders Aonghus Luke), de 8-jarige Otterstone Enna Enya (Nena, dochter van Otterstone Boya Bojenna en Cosmic Dancer v.d. Ossekoele, gefokt door Lieset van Rossum) en de nu ruim 2-jarige Otterstone Jinni Jenniz (Lisah, een dochter van Otterstone Ilou Ilone [Leeloo] en Austin Avatar psi Mysteria), die nu – begin 2020 – net haar eerste nestje heeft.

Sinds 2015 maakt de reu Oriflamme Fiery Lucifer (Ori) deel uit van ons hondengezin in Beesd. Hij is geboren in Tsjechië bij Zbynek Kubik.

Met mijn zus, Janet, werk ik inmiddels nauw samen. Haar teven Fantastic Fanny of San Gregor (Fenne) en Fenne’s dochter, Nova Femi v.d. Ossekoele (Nova), zijn op mijn naam gezet zodat we onder de kennelnaam van onze ouders samen konden fokken. Uit Nova’s laatste nestje met Fortune Cookie from Dawi’s Rhapsody heeft ze de reu Xemm v.d. Ossekoele aangehouden. Een dochter van Nena en Ori, Rhomy (Rhythm And Blues v.d. Ossekoele), woont ook bij haar en heeft in 2019 haar eerste nestje gehad.

Af en toe wordt er of bij mij of bij Janet een nestje geboren.

Met mijn ouders als het goede voorbeeld ben ik volledig opgegroeid en opgevoed in de kynologie. Al snel wilde ik meer weten en volgde ik met succes de AKK (later: KK1 en KK2; nu: BFH en VKK) en E & B. Het keurmeesterexamen was niet direct mijn doel maar ik werd overtuigd om ook die route in te slaan. Nu mag ik me keurmeester noemen van rasgroep 3 (alle terriers), rasgroep 4 (de teckels), rasgroep 5 (poolhonden) en in rasgroep 9 de Tibetaanse Terrier en Shih Tzu.

Mijn onderwijsachtergrond laat zich niet verloochenen en sinds begin negentiger jaren geef ik (eerst samen met Henk Burgwal) de cursus AKK, later KK-1 en -2 en inmiddels BFH en VKK voor verschillende verenigingen én Exterieur en Bewegingsleer voor de Raad van Beheer. Daarnaast geef ik al sinds de jaren tachtig ringtraining bij de Kynologenclub Culemborg e.o. waar ik 30 jaar voorzitter van ben geweest. Ik heb hier in 2017 afscheid genomen als bestuurslid. Het jaar erop werd ik door de KC en de Nederlandse Border Terrier Club verrast en geëerd door mij voor te dragen voor twee onderscheidingen welke ik in mei 2018 mocht ontvangen: de Gouden Erespeld van de Raad van Beheer en een Koninklijke Onderscheiding welke mij door de burgemeester van Culemborg tijdens de jaarlijkse clubmatch van de KC Culemborg werd uitgereikt..

Bij de Nederlandse Border Terrier Club ben ik sinds 2001 bestuurslid, waarvan de laatste 15 jaar voorzitter en daarmee volg ik mijn vader na jaren in die functie op.

Sinds maart 2013 ben ik weer aan het werk. Twee kapiteins op een schip werkte bij mij niet en toen mij de mogelijkheid geboden werd om van mijn hobby mijn werk te maken, zei ik geen nee.

Helaas werd 2018 voor mij persoonlijk een zwart jaar. Mijn man, Gerrit, overleed in januari van dat jaar terwijl ik zelf nauwelijks herstellende was van een jaar met gezondheidsproblemen. Inmiddels werk ik weer ten dele en begin ik mijn weg weer te vinden zonder een back-up thuis.

Mijn honden vormen voor mij nu de grootste invulling en zingeving van mijn leven.

Elly (Weijenborg-)Weggemans
Prins Willem Alexandersingel 98
4153 BL Beesd
Telefoon:  06-21562498 / 0345-682359
E-mail: ellyweggemans21@gmail.com / ellyweggemans@planet.nl