Kennelgeschiedenis

Henk en Jo Weggemans zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen met het fokken van Heidewachtels en de kennelnaam, die zij aanvroegen, was voor dit ras bestemd. ‘De Ossekoele’ was ooit de naam van een drenkplaats voor vee in Diever (nu een landgoed) en hoewel niet de eerste keus (de andere namen werden afgekeurd) vormt de naam nu toch een link met het verleden.

Toevallig zagen Henk en Jo twee Border Terriers in een auto tijdens een clubmatch. Ze waren meteen verkocht, vooral omdat het zo’n handzaam, ‘eerlijk’  hondje bleek te zijn zonder enige opsmuk.

In 1971 kwam Roughdune’s Gambling Girl bij de familie Weggemans. Zij was voorbestemd om de ‘stammoeder’ te worden van de ‘Ossekoele’-Border Terriers.

Later ging hun dochter Elly Weijenborg-Weggemans ook ‘in de Borders’ en zij sloot zich, na het overlijden van haar vader, bij de kennel aan die haar ouders hadden opgestart, om op die manier voort te kunnen zetten wat zij hadden opgebouwd.

Daarnaast was de behuizing van zowel Jo en Elly zodanig, dat ook dat een reden was om samen te werken. Zo konden ze met beperkte ruimte toch genoeg honden aanhouden om een eigen lijn op te bouwen. Bewust werd geko

Jo en Elly tijdens een NBTC dag

zen voor kleinschaligheid; er is dan meer aandacht voor iedere hond. Het wonen, werken en leven met de honden staat voorop.

Eind jaren negentig sloot Henk van Gerwen zich aan bij de kennel. Henk en zijn vrouw Els hadden twee “Van de Ossekoele”-teefjes en fokten met één van hen wel eens een nestje op naam van Jo. Deze manier van fokken sprak hen erg aan en ze wilden zich graag aansluiten om verder in het ras te gaan.

Kort daarna sloot ook Dianne van Hoof zich aan; zij had ook een reutje en een teefje uit de lijn van “Van de Ossekoele” waarmee ze wilde fokken onder begeleiding van Jo, Elly en Els.

Jo tijdens een jongehondendag

Nadat Henk Weggemans overleed in 1989 nam Jo de kennelnaam over en tot op de dag van vandaag is zij de kennelnaamhouder.

Begin 2020 kwam Els van Gerwen als mederechthebbende bij de kennel omdat haar man Henk zich had teruggetrokken als actief fokker.

Zowel Jo, Dianne als Henk zijn dus niet meer actief binnen de kennel. Elly en Els zijn daarmee nog de enige “v.d. Ossekoele”-fokkers die actief zijn. Zij voeren een gezamenlijke kennelnaam, maar beide fokken onafhankelijk van elkaar. Natuurlijk wordt er regelmatig overleg gepleegd. Maar Elly en Els blijven ieder apart aansprakelijk voor het fokbeleid dat zij voeren. Zie voor meer informatie over Elly en Els op hun eigen pagina.

 

Reacties zijn gesloten.